Modern Minneapolis landscape design cleans up this classic home's urban Lot.

Simplicity and functionality are the central components of this impactful residential renovation in Minneapolis’ Lowry Hill neighborhood. Five rectangles: wood, concrete, copper, turf, and meadow are balanced within the small urban backyard; artfully arranged and scaled to the family’s uses. The Minneapolis landscape design subtly provides privacy and programmatic clarity by maximizing opportunities for play and entertainment. The flexible space easily morphs from badminton course to fireside get-together. The perforated copper screens were reclaimed from Minneapolis’ Westminster Church and are complemented with custom precast concrete benches; the materiality and formal organization provide a modern touch to this classic family home. The resulting space is contemporary, tranquil, and provides the kids a stellar backboard for jump-shots!